Buakaw Por Pramuk

Her dövüş stilinin rakibini karşılamak adına bir duruş şekli vardır. Bu duruşa verilen ad ‘guard duruşu’ dur. Thai Boxing guard duruşu geleneksel anlamdaki duruşları saymazsak olması gereken tek bir şekildedir.

Bunu kelimelere dökmek her ne kadar zor da olsa ksıaca şöyle anlatabiliriz;  öncelikle ayaklar omuz boyunda açık vaziyette hangi elimizi kullanıyorsak o ayağımızı yarım adım düz bir şekilde geriye alırız. İki ayak arasında omuz boyunda ayaklar açıkken ne kadar mesafe varsa gene aynı ölçüye yakın bir mesafe bulunmalıdır. Bu duruş esnasında ağırlık merkezimizi tam ortada tutmaya çalışarak vücut ağırlığımızı ayak parmak uçlarımıza yükleriz. Topuklarımızın üzerine basmadan dizlerimizi hafif kırar, bacak kaslarımıza ağırlığımızı bindirip, vücudu esnek bir şekilde taşıyarak dik bir duruş sergileriz. Thai Boxing guard duruşunda sağ yumruğumuz sağ elmacık kemiğimize yakın sol yumruğumuz ise sol kaşımızın hizasında sağ yumruğa göre biraz daha önde ve her iki dirseğimiz de birbirine paralel ve aşağıyı gösterecek şekilde durur. Vücut dik, çenemiz ise hafif aşağıya bakar ve kendini saklayacak şekilde durur.

Rakibin karşısında küçülmek yerine tam tersine büyüyerek durmak en doğru ve en güçlü duruştur. Her dövüşçü tecrübe kazandıkça kendi tarzını oluşturur. Bir dövüşçünün kendi stilini oluşturabilmesi için yeteri kadar çalışması gereklidir. Bu çalışma normal antrenmanların haricinde ‘sparring’ dediğimiz serbest ve kontrollü dövüş şeklinde olmalıdır.

Cem Bostancı

Thai Boxing Eğitmeni